Tijdens de eerste consultatie wordt het gebit, gezicht, spraak en kaakstand bekeken en wordt er geluisterd naar eventuele wensen. Op basis hiervan wordt een voorlopige, korte diagnose opgesteld waaruit een eerste, globaal advies volgt. Indien een behandeling mogelijk is, kunnen vervolgafspraken ingepland worden om aanvullende informatie te verkrijgen over het gebit zodat een behandeling opgestart kan worden.
LET OP! Nieuwe patiënten komen best op een eerste consultatie vóór de leeftijd van 15 jaar. Voor een vroegtijdige behandeling, is dit vóór de leeftijd van 8,5 jaar. Dit heeft te maken met de terugbetalingsmogelijkheden volgens het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering).
Om een gedetailleerd en persoonlijk behandelplan te maken, wordt tijdens deze vervolgafspraak aanvullende informatie verzameld. Dit gebeurt door middel van een 3D-scan, klinische foto’s en röntgenfoto’s van het gebit en gezicht. Er wordt gebruik gemaakt van de modernste technologie waardoor er bij deze afspraak geen gipsafdrukken meer gemaakt moeten worden.
Met alle verzamelde gegevens wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit plan wordt tijdens deze derde afspraak samen, uitvoerig besproken. Ook de kosten, duur en mogelijke alternatieven worden toegelicht.
LET OP! Heb je een aanvullende verzekering, neem dan de nodige papieren mee naar deze consultatie.
Vaste, uitneembare of (on)zichtbare beugels worden geplaatst bij de start van de actieve behandeling. Na het plaatsen van de beugel volgen meerdere controle afspraken. Een actieve orthodontische behandeling duur gemiddeld 2 jaar. Het is heel belangrijk om een zeer goede mondhygiëne te hebben tijdens een orthodontische behandeling om zo verkleuringen en tandbederf te voorkomen. Er wordt aangeraden om twee maal per dag de tanden te poetsen en halfjaarlijks op controle te blijven gaan bij de tandarts.
Wanneer de actieve behandeling klaar is en de beugel verwijderd wordt, start de passieve fase van de behandeling. In de boven- en onderkaak worden retentie draadjes achter de voortanden geplaatst en er wordt een nachtbeugel gemaakt. Dit zorgt er voor dat het resultaat zo stabiel mogelijk blijft. Er volgen nadien enkele evaluatie controles waarbij de retentie draadjes gecontroleerd worden en het resultaat geëvalueerd wordt.